Саем за кариера во здравството

Побудивме огромен интерес и од покровителите и од присутните, што создаде предизвик да се разрешат препокривањата со распореди. По внимателно разгледување на сите можности, донесовме одлука да го презакажеме настанот за да се осигураме дека сите страни ќе можат целосно да учествуваат и да извлечат максимална корист од оваа единствена можност.

Саемот за кариера во здравството е исклучителен настан чија цел е да ги поврзе барателите на работа со работодавците во здравствената индустрија. Нашата примарна цел е да ги олесниме врските помеѓу идните здравствени работници и различните засегнати страни, вклучувајќи приватни ординации, фармацевтски компании, аптеки, поликлиники, лаборатории и други здравствени организации кои нудат можности за вработување.

Со задоволство можеме да потврдиме дека претставници од Македонската асоцијација за човечки ресурси ќе присуствуваат на настанот за да одржат предавања на теми од значаен интерес за идните здравствени работници. Овие дискусии ќе се фокусираат врз очекувањата на потенцијалните работодавци од идните вработени, како и на потребите и аспирациите од барателите на работа. Наша цел е да поттикнеме заемно корисни решенија кои ќе го спречат одливот на квалификуван кадар во странство.

Целната публика на настанот првенствено ја сочинуваат студенти од Медицинскиот, Стоматолошкиот, Фармацевтскиот и Ветеринарниот факултет кои се при крај на студиите. Ги охрабруваме и самите факултети да го поддржат настанот бидејќи е во склад со заедничката цел за задржување на здравствените работници во Македонија.

Саемот за кариера во здравството ќе обезбеди изобилни можности за вмрежување меѓу компаниите-учеснички, што потенцијално ќе доведе до нови идеи и соработки. Покрај тоа, настанот има за цел да ја промовира конкурентноста на здравствените организации на пазарот на труд преку прикажување на нивните атрактивни работни политики, услови и перспективи за развој. Исто така, ќе понуди специфична обука и насоки за студентите, опремувајќи ги со јасно разбирање за тоа што да очекуваат од нивната прва работа и како ефективно да се претстават пред потенцијалните работодавци додека го планираат нивниот напредок во кариерата.

Со организирање на овој настан имаме за цел да ја подигнеме свеста за присуството на исклучителни компании во македонската здравствена дејност кои нудат извонредни услови за работа. Нашата намера е да се спротивставиме на одливот од квалификуван персонал во странство преку истакнување на можностите достапни на локално ниво.

Би сакале уште еднаш да упатиме топла покана и до барателите на работа и до работодавачите во здравствената индустрија да присуствуваат на Саемот за кариера во здравството. Работодавците имаат можност да станат покровители на настанот, овозможувајќи им да ги покажат работните политики и можностите за развој во нивната компанија. Барателите на работа ќе имаат шанса да се поврзат со потенцијалните работодавци, да добијат вредна обука и соодветно да ја испланираат својата кариера.

Настанот ќе се одржи во Скопје, во Македонската Академија за Науки и Уметности (МАНУ). Иако точниот датум допрва треба да се потврди, тој ќе биде презакажан за есен, по можност во средината на октомври, во петок или сабота.

Сакаме да нагласиме дека Саемот за кариера во здравството е организиран од специјализирана маркетинг агенција фокусирана на здравствениот сектор, а примарна цел е да му послужи на општото добро.

Агендата на настанот вклучува ангажирани мрежни сесии помеѓу кандидатите и компаниите, проникливи предавања и презентации од водечки индустриски организации, интерактивни активности и дискусии и незаборавен гала коктел за сите присутни, вклучувајќи ги и нашите ценети предавачи.

Искрено се надеваме дека ќе се видиме на Саемот за кариера во здравството на есен и со нетрпение ја очекуваме можноста да го поддржиме вашето учество. Ќе обезбедиме дополнителни ажурирања во врска со настанот, вклучувајќи го и потврдениот датум, во наредниот период. Ве молиме слободно контактирајте со нас доколку имате какви било прашања или ви требаат дополнителни информации.