Разговор со ас. д-р Димитар Калчовски на тема гинекологија, акушерство, генетика и…

dimitar-kalchovski

Во ова интересно интервју се обидовме да добиеме поглед одблизу во животот, впечатоците и согледувањата на асистент доктор Димитар Калчовски, угледен гинеколог и акушер. Неговите одговори нудат увид во неговото професионално патување, одразувајќи рамнотежа на автентичност и елоквентност.

Интервју

П1

Д-р Калчовски, Вие сте многу почитуван во Вашата специјалност. Можете ли да ни кажете за потеклото на Вашата љубов кон медицината и зошто ја избравте гинекологијата?

  1. О: „Мојот пат кон медицината започна во моето детство, под длабоко влијание на татко ми, кој e исто така гинеколог. Посветеноста што ја покажа и влијанието што го имаше врз неговите пациенти оставија траен впечаток врз мене. Оваа рана изложеност на медицинскиот свет го поттикна мојот интерес за следење на сличен пат, особено во областа на гинекологијата“.

П2

Со оглед на напорната природа од медицинската професија, како одржувате рамнотежа помеѓу работата и Вашиот личен живот?

  • О: „Балансирањето на здравствената кариера со личниот живот е предизвик, но од суштинско значење. Моето семејство е приоритет и секогаш се трудев да се погрижам тие да бидат на прво место. Станува збор за поставување јасни цели за да имам домашна средина која ме поддржува, што ми дозволува ефективно да управувам со двете сфери“.

П3

Кажете ни нешто околу патувањето за основање на Гинекаликс и Гинекаликс генетската лабораторија. Кои беа главните предизвици и најдрагите моменти?

  • О: „Започнувањето на Гинекаликс и Гинекаликс генетската лабораторија беше значаен потфат. Почетниот предизвик беше да се стекне доверба кај медицинската заедница и пациентите за нашата пионерска работа во пренатално генетско тестирање. Најдрагиот аспект е гледањето на позитивното влијание што го направивме, не само во Македонија туку и на меѓународно ниво“.

П4

Што продолжува да Ве води напред во Вашата професија?

  • О: „Моите деца се одличен извор на инспирација. Се трудам да водам со пример, покажувајќи им дека посветеноста може да ги направи соништата остварливи. Дополнително, позитивните повратни информации од моите пациенти се неверојатно мотивирачки и ја потврдуваат мојата љубов кон она што го работам“.

П5

Како ја доживувате свесноста на младите во Македонија за женското и репродуктивното здравје?

  • О: „Постои зголемена свесност, но има уште многу да се направи. Едукацијата на младите за важноста на превентивната грижа и достапноста на генетско тестирање е од клучно значење. На моите пациенти им нагласувам дека превенцијата е секогаш подобра од лекувањето“.

П6

Каков совет би им понудиле на идните студенти по медицина, особено оние кои се заинтересирани за гинекологија?

  • О: „За оние кои се привлечени кон медицината и гинекологијата, упорноста е клучна. Тоа е долго и предизвикувачко патување, но неизмерно благородно. Запомнете, важно е да ги балансирате вашите професионални аспирации со исполнет личен живот“.

П7

Кој интересен факт или вообичаена заблуда за гинекологијата мислите дека луѓето треба да ја знаат?

  • О: „Фасцинантен аспект на гинекологијата што многумина можеби не го сфаќаат е длабочината на личните приказни и информации со кои се среќаваме. Како човек од доверба, гинекологот често станува доверливо складиште на значајни животни наративи. Овој уникатен аспект ја нагласува длабоката врска помеѓу пациентот и лекарот во оваа област“.

П8

Доколку не сте се занимавале со кариера во медицината, особено како гинеколог и акушер, која друга професија мислите дека би Ве привлекла?

  • О: „Иако моето срце отсекогаш беше со медицината, имав младешки сон да станам кошаркар. Подоцна, љубопитноста за економијата, исто така, го поттикна мојот интерес. Овие алтернативни патишта, иако многу различни, одразуваат различни аспекти на мојата личност и интереси“.

П9

Надвор од Вашиот професионален живот, како го поминувате слободното време? Дали има некои хоби или активности кои особено Ве интересираат?

  • О: „Во драгоцените моменти далеку од моите професионални обврски, уживам во времето поминато со моето семејство. Тие се моето засолниште. Ако ми дозволи времето, повеќе би се препуштил на спортот, особено на кошарката и би ги прифатил радостите од активности на отворено, како што се скијање и планинарење. Овие хобија нудат освежувачки контраст со моите медицински определби“.

П10

Конечно, каков совет би им дале на идните мајки и на родителите за да го обезбедат најдоброто за нивното здравје и за здравјето на нивните идни деца?

  • О: „На идните родители, секогаш им ја нагласувам важноста да ги слушаат и да им веруваат на упатствата од нивните даватели на здравствени услуги. Многу потенцијални здравствени проблеми може да се спречат со правилни информации и превентивни мерки. Информираните одлуки и проактивната грижа се клучни за обезбедување здрава бременост и породување“.

Патувањето и согледувањата на д-р Димитар Калчовски даваат инспиративен поглед во светот на гинекологијата и акушерството. Неговата посветеност на својата професија и неговиот акцент на рамнотежата и превентивната грижа се доказ за неговото влијание во оваа област.

Тагови/Клучни зборови: асистент, доктор Димитар Калчовски, гинекологија, акушерство, медицина, генетика, здравство, пренатално тестирање

Слични статии

Категории
Архиви